Het belang van allergeenvrije huidverzorging.

Een interview met Prof.dr. Th.Rustemeyer, specialist op het gebied van dermato-allergologie in het VUmc in Amsterdam.

Professor Rustemeyer heeft een sterke belangstelling voor de werking van het immuunsysteem en de interactie van de mens met zijn leefomgeving. Op basis hiervan heeft hij zich gespecialiseerd in de dermatologie. Hij heeft zijn belangstelling verder inhoud gegeven met de keuze voor de aandachtsgebieden dermato-allergologie en arbeidsdermatologie. Ook behoren de behandelingen van immunologische ziektebeelden tot zijn speerpunten. Professor Rustemeyer werkt in het VUmc in Amsterdam.

Mensen met contactallergisch eczeem krijgen altijd het advies om de betreffende allergenen te vermijden en hun huid te verzorgen met producten die deze allergenen niet bevatten. Waarom is het voor deze groep mensen van belang om hun huid te verzorgen met producten waarin helemaal géén contactallergenen zitten?

Het hebben van een allergie is statistisch gezien een verhoogd risico om nog meer allergieën te ontwikkelen, waarvan de reactiesterkte groter is dan gemiddeld. Mensen met contactallergisch eczeem vormen een bijzonder kwetsbare groep.

Om deze reden en omdat het vaak mensen met gevoelige huid betreft die hun hele leven verzorgende producten moeten smeren, wordt een relatief streng allergeenarm/-vrij beleid geadviseerd.

Zijn er andere (groepen van) patiënten die baat kunnen hebben bij echt hypoallergene of allergeenvrije huidverzorgingsproducten? En zo ja, waarom is dat voor deze groep patiënten van belang?

Mensen met constitutioneel eczeem hebben een slechtere huidbarrière. Hierdoor kunnen allergenen makkelijker in de huid komen en een contactallergie uitlokken. Om deze reden wordt mensen (en zeker kinderen) het gebruik van allergeenvrije/-arme producten geadviseerd.

Maar, ook voor mensen met een tijdelijke beschadiging van de huidbarrière bijvoorbeeld na huidtherapeutische ingrepen, zoals peelings zou een soortgelijk advies verstandig zijn.

Bij goede huidverzorging gaat het in de eerste plaats om herstel van de huidbarrière en de natuurlijke vochtbalans. Welke stoffen/ingrediënten zijn volgens u van belang voor het herstel van de huidbarrière?

Goede vraag. Het is heel waarschijnlijk dat een lage pH goed voor de huidbarrière is. Maar ook over diverse bestanddelen van cosmetica zijn positieve effecten bekend. Zo kunnen bij voorbeeld ceramiden en magnesium een goed effect geven. Daarnaast kunnen bestanddelen met een anti-oxidatieve functie, zoals Macadamia olie, Shea butter, Tocopherol, Squalane en Simmondsia chinensis seed oil (= Jojoba olie) bijdragen aan een betere huidbarrière.

Wat zijn de meest voorkomende contactallergenen die moeten worden vermeden in hypoallergene huid- en haarverzorgingsproducten?

Conserveermiddelen, geurstoffen, wolalcoholen (lanoline of lanoline alcohol) en afgeleiden daarvan, zoals: cetyl-, stearyl- en cetearylalcohol. Bij shampoo en doucheproducten moet men vooral denken aan cocamidopropyl betaïne.

U vindt huidverzorging met echt allergeenvrije producten heel belangrijk. In de praktijk bevatten de meeste zgn. hypoallergene producten echter wel degelijk contactallergenen. Zijn er eigenlijk wel goede huidverzorgingsproducten op de markt die echt allergeenvrij zijn?

In feite kan een mens op bijna alles reageren. Maar er zijn stoffen waarvoor wij makkelijk en snel een allergie kunnen ontwikkelen, en deze moeten met name gemeden worden. Het is trouwens zo dat een mens die al allergisch is voor een stof ook weer makkelijker een nieuwe allergie voor een ander stof kan verkrijgen.

Volledig allergeenvrij kan niet, maar deze risicobeperking is een zeer belangrijke stap. Zeker ook als een gehele productlijn aan deze eigenschappen voldoet, dan is het voor de consument/patiënt makkelijker zijn huidverzorgingsproducten te kiezen.

AT14 bestellen?

Dat kan gemakkelijk online via dermatologie-winkel.nl

AT14 bestellen