Contactallergie, eczeem en het belang van hypoallergene huidverzorging.

Een interview met Dr. Roovers, allergoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.

Het is één van de weinige zomerse dagen in 2017, als wij een afspraak hebben met dokter Roovers voor onderstaand interview. Samen met drie andere collega’s vormt Dr. Roovers het grootste allergologische centrum in Nederland. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van contactallergie en daarom de aangewezen persoon voor dit interview.

Wat is contactallergie en wat is de relatie met het constitutioneel eczeem?

Contactallergie ontstaat door contact met een stof aan het huidoppervlak. Hiervoor is herhaaldelijk contact met die stof nodig. De reactie uit zich in de vorm van een ontstekingsreactie ter plaatste van de contactplaats. We herkennen dat dan als een eczeemtype reactie.

Niet iedereen ontwikkelt een contactallergie op contactstoffen na herhaalde blootstelling. Er lijkt toch een soort van aanleg nodig te zijn om dit risico te ontwikkelen.

Hoe vaak komt contactallergie voor?

Contactallergie komt heel frequent voor; circa 20% van de Europese bevolking heeft één of meerdere contactallergieën. Ook zijn mensen tegenwoordig vaker allergisch voor meerdere contactallergenen tegelijkertijd! Een contactallergie verdwijnt nooit meer!

Hoe belangrijk is een intacte huidbarrière bij mensen met een contactallergie en eczeem?

De kans op het ontwikkelen van een contactallergie neemt toe naarmate de barrière-functie van onze huid meer verstoord is.

Ook bij eczeem en met name constitutioneel eczeem is er sprake van een verstoorde huidbarrière en bestaat er dus een verhoogd risico op het ontwikkelen van contactallergie. Dat laatste maakt constitutioneel eczeem dus weer complexer en lastiger voor de patiënt en behandelaar.

Wat is het belang van een goede huidverzorging bij mensen met constitutioneel eczeem?

De basis van de behandeling van constitutioneel eczeem is op de eerste en belangrijkste plaats gelegen in het herstel van de beschermende barrièrefunctie van de huid. Daarbij is het afremmen van het sterke vochtverlies uit de huid van groot belang. Hierdoor verminderen niet alleen de klachten van het eczeem, maar neemt ook het hogere risico op het ontwikkelen van contactallergie af.

Het is natuurlijk wel van belang om op voorhand met contactallergeen-vrije producten te werken om niet alsnog een contactallergie uit te lokken.

Wat is het probleem waar u tegenaan liep voordat AT14 op de markt kwam?

Op basis van de uitkomsten van de zgn. plakproeven leg ik de patiënt uit voor welke stoffen er een contactallergie is gevonden en waar je die kunt aantreffen.

Dan komt het lastigste deel voor de patiënt: ik vertel uiteindelijk welke stof(fen) hij dient te vermijden, maar kon tot voor kort geen product adviseren wat wel gebruikt kon worden. Dat is zeer frustrerend voor de patiënt en voor de dokter.

Vaak moet er dagen op internet en in de winkels gezocht worden naar een passend verzorgingsproduct. Dan nog is het de vraag of het de juiste samenstelling heeft, gezien het risico op kruisallergenen.

Wat vindt u de meerwaarde van AT14?

AT14 skincare producten vind ik om twee redenen bijzonder. Ik heb de medische literatuur erop nageslagen bij het controleren van de ingrediëntenlijst van AT14 producten. En het is inderdaad waar dat AT14 geen enkel bekend of minder bekend contactallergeen bevat. Het is dus écht hypo-allergeen. Dat is wel heel bijzonder! Zulke producten waren eerder niet voorhanden. Dat betekent dat iedereen met een bewezen contact allergisch eczeem deze producten kan gebruiken.

Bovendien bevat AT14 uitstekende werkzame ingrediënten. Het zijn ook nog eens huideigen- en huididentieke stoffen die duidelijk bijdragen aan een optimale huidverzorging én huidverbetering. Deze ingrediënten hebben een positief effect op het verbeteren van de natuurlijke, eigen huidbarrière en dus op de vochtbalans van de huid. Voor constitutioneel eczeem patiënten sowieso erg van belang als basisregel. Ook hebben de ingrediënten in AT14 een gunstig effect op de lokale afweer, de aanmaak van nieuwe huidcellen en verbeteren ze de elasticiteit van de huid.

Belangrijk vind ik ook, dat ondanks deze bijzondere eigenschappen en kwaliteiten, de producten toch goed betaalbaar zijn. Kortom, ik ben voor mijn patiënten heel erg blij met de komst van AT14.

AT14 bestellen?

Dat kan gemakkelijk online via dermatologie-winkel.nl

AT14 bestellen